Der hurtigere mister det

I langt de fleste tilfælde af tyndt hår hos mænd, faktisk for 9 ud af 10 mænd, skyldes udtynding af håret ’androgenetisk hårtab’. Det vil sige, at hårtabet både er påvirket af arvelige anlæg og af hormonelle faktorer.

I puberteten begynder unge mænd at producere testosteron i store mængder. Den store produktionen af hormonet får hårsækkene til at skrumpe sammen, og efterhånden bliver de så små, at de hår, der falder af, ikke længere gror ud igen. Det fører derfor til skaldethed. Så ender du med høje tindinger og en bar isse.

Er du arveligt disponeret for hårtab, vil dine hårløg, som er der, hvor hårvæksten foregår, i højere grad være følsomme overfor kønshormonet testosteron. Og er du mere følsom over for det, vil hormonet udvikle sig til dihydrotestosteron, som er et væksthæmmende stof, der ikke gør noget godt for dit hår.

Det er altså ikke mængden af testosteron, der er afgørende for, om du taber håret tidligere eller ej – det er til gengæld din reaktion på det. For mænd, der bevarer håret på hovedet i længere tid, har hverken mere eller mindre testosteron end dem, der hurtigere mister det.

Håret betyder meget for vores velvære, for det er noget af det mest synlige. Det handler ikke bare om, at vi gerne vil have den helt rigtige frisure, men også om at vi gerne vil have et smukt, sundt og velplejet hår. Derfor påvirker det os, når vi taber håret, eller når håret ser livløst, tyndt og usundt ud.

Hår vokser cirka en centimeter om måneden. Hver enkelt hårstrå vokser i to til seks år, derefter falder det af. Det er normalt at tabe 50-100 hårstrå om dagen.

Med alderen vil de fleste opleve et større hårtab, end da de var yngre. Men taber du pludselig mange hår i en yngre alder, kan det være tegn på, at der er noget i vejen i kroppen. Det kan for eksempel skyldes stofskiftelidelser, vitaminmangel og hormonelle ubalancer. For mænds vedkommende kan det selvfølgelig også blot skyldes en arvelig tendens til tidlig skaldethed.

Skriv et svar